Cart

Gisteren werd ik door een klant van mij gebeld. Zijn C-schijf was vol en hij vroeg wat hij allemaal weg kon gooien. Vroeger had je leuke tooltjes als TreeSize waarmee je precies kon zien hoe groot je mappen waren maar deze functionaliteit zit ook in Windows 10 ingebouwd. In deze mini-handleiding laat ik je zien hoe je snel kunt kijken welke mappen de grootste zijn.

Stap 1 – Windows-instellingen

Windows-instellingen open je eenvoudig door het Microsoft vlaggetje (tussen de Ctrl en Alt toets) ingedrukt te houden en dan de letter I aan te tikken. Kortom: Vlaggetje+I.

Stap 2 – Windows-instellingen->Systeem

Klik linksboven op Systeem. Zie schermafbeelding hieronder.

Stap 3 – Systeem->Opslag

Klik op Opslag en je ziet aan de rechterkant precies de grootte van je hardeschijf en daaronder keurig van groot naar klein gerangschikt hoeveel ruimte alle onderdelen in beslag nemen. Zie afbeelding hieronder.

Stap 4 – Kies Overige

Zoals je hierboven ziet, heb ik 286 GB aan ruimte verbruikt in het onderdeel Overige. Door op de tekst Andere grote mappen beheren te klikken, zie je gedetailleerd welke map de meeste ruimte in beslag neemt. In mijn geval is dat de map C:\VMS. Zie afbeelding hieronder.

Stap 5 – Bekijken van de map

Je kunt nu op het blok (C:\VMS) klikken en de verkenner gaat dan direct naar deze locatie.